fbpx

Mediteren is een krachtig hulpmiddel om te groeien, te rijpen en tot bloei te komen. In de stilte en de focus word je je bewust van je wat in je leeft: gedachten, gevoelens, je lichaam, je ziel. Regelmatig mediteren brengt mij in contact met wie ik werkelijk bent en wat er vanuit mij in de wereld gezet wil worden. Vaak hebben dit soort processen tijd en aandacht nodig. Daarom is regelmatig mediteren juist zo van belang. Niet altijd makkelijk, maar als je volhoudt geeft het je leven zoveel meer kleur.

Vandaag herkende ik weer hoe dit proces werkt. Vorige week gaf mijn collega een meditatie over waarden. Waarden zijn als een innerlijk kompas, ze vertellen wie je bent en waar je voor staat. Ze geven richting aan je leven, De meditatie bracht mij weer opnieuw met de volgende waarden in verbinding: vrijheid, vreugde, helderheid, waarachtigheid en verbondenheid. Hieruit koos ik vreugdevolle vrijheid om me verder in te verdiepen. Ik herken de behoefte aan vrijheid in mezelf. Ik ben niet voor niets mijn eigen onderneming gestart in 2008 en zwerf graag alleen door bossen en steden. Vreugde hoort voor mij bij vrijheid. Dan heb ik het niet over oppervlakkig plezier, mijn de diepe serene vreugde die mij in verbinding brengt met het leven zelf.

Ik mediteer 5x per week. En afgelopen week heb ik de vreugdevolle vrijheid meegenomen tijdens mijn meditatie. In de loop van de week voelde ik dat vreugdevolle vrijheid steeds meer oploste. Alsof het een tussenstop is op weg naar de grotere waarde die daar achter zit. Die waarde kwam vanmorgen tijdens de meditatie in al haar volheid naar mij toe: Liefde. Als ik inzoom op deze waarde dan ervaar ik dat daarin zoveel zit voor mij: compassie, intelligentie, verbinding, kracht, vrijheid, fijngevoeligheid, joy (het Engelse woord past mij beter), helderheid, waarachtigheid, moed, wijsheid, plezier, creativiteit, overgave, mildheid, eenheid, onsterfelijkheid. Juist door een tijdje te blijven mediteren op de waarde die ik eerst had, verbond ik me hier meer en meer mee en kwam ik bij waar het werkelijk om ging. Naar het hart van de werkelijke waarde die voor mij van belang is in mijn leven.

Nu denk je wellicht, nu weet je het. Nu kun je weer een andere focus kiezen. Dat kan, maar ik blijf de komende maand mediteren op de waarde liefde. Want denken dat ik het weet is een valkuil. Als je in het niet meer weten durf te blijven, de leegte, het mysterie, dan kun je op een plek komen waar iets nieuws kan ontstaan. De waarde liefde kan van een concept steeds meer naar mij toekomen, beleefd en ook geleefd worden. Het kan als het ware rijpen. Net als de druif in mijn tuin. De druiven zijn er al. Ik kan ze nu plukken, maar ze smaken nog niet echt lekker. Als ik ze tijd en aandacht geef, dan worden ze zoet en sappig. Mediteren is de manier waarop ik die tijd en aandacht schenk aan mijn waarden.

Wil je ook meer mediteren? Vind je het lastig om vol te houden of wil je een steuntje in de rug?  Doe dan een keer mee met onze online meditaties rondom de nieuwe maan. Een prachtig moment om nieuwe waarde leven in te blazen. Kijk in onze agenda voor de data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend