fbpx

Gezond worden door schrijven

“elke dag een kwartier schrijven verlaagt je bloeddruk, vermindert de kans op hartaanvallen, maakt je stressbestendiger en je voelt je minder eenzaam” James Pennebaker, psycholoog.

Zou je dat ook niet willen? Gezonder worden gewoon door een beetje te schrijven wat er in je opkomt? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt echt! Dat heb ik zelf ervaren, dat ervaren mijn cliënten en Pennebaker heeft het in onderzoek een aantal jaren geleden ook aangetoond. Vrij schrijven noemde Assagioli, de bedenker van psychosynthese, het. Het is een manier om meer zelfinzicht te krijgen en je wordt er dus gezonder van. Waarom schrijf jij eigenlijk nog niet?

Zelf ben ik van kinds af aan al een schrijver. Vanaf het moment dat ik een pen kon vasthouden, schreef ik. Daar ben ik nooit mee gestopt. Het gaf en geeft me meer rust in mijn hoofd en laat me nieuwe ideeën ontdekken. Merlijn, een cliënt van mij gaf aan dat ze na een maand schrijven beter functioneert op haar werk, minder paracetamol slikt en makkelijker kan ontspannen. En, het allerbelangrijkste zoals ze zei “Gewoon meer plezier in het leven heeft”. Voor mij bewijs dat schrijven echt helpt om lichamelijk en geestelijk gezonder te worden.
Daarbij komt dat schrijven een eenvoudige bezigheid is die je echt overal kunt doen. Zelf uitproberen?

Volg dan deze 3 simpele tips en ga aan de slag

1. Schrijf alleen voor jezelf
Schrijf alles op zoals het in je opkomt. Je schrijft alleen voor jezelf. Niemand leest het, behalve jij. Schrijf het daarom precies zo op als het in je opkomt. Dit is de plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Dus laat jezelf gaan op het papier. Geen schuld en schaamte. Dit is de plek om je ware gevoelens en gedachten de ruimte te geven.
2. Iedere dag 15 minuten
Schrijf iedere dag 15 minuten, niet meer en niet minder. Schrijven kan echt overal, probeer het maar uit. Als je iedere dag schrijft, maak je steeds weer ruimte in je hoofd en lichaam. Doe je iedere dag weer, dan wordt het een vorm van creatief mediteren.
3. Pen of laptop?
Wat vind jij fijn schrijven? Pen en papier of op je laptop? Probeer het beide eens uit en kies wat bij je past. Persoonlijk ben ik een groot fan van pen en papier. Door te schrijven met een pen doet mijn hele lichaam mee en dat maakt het voor mij makkelijker om gevoelens en gedachten makkelijker te laten stromen en op te schrijven.

Schrijven is een van de verbeeldingsvormen die voorkomt in de psychosynthese. Proeven wat psychosynthese nog meer voor je kan betekenen? Doe dan mee met de Sprong>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend