fbpx

Het maken van een eigen sjamanendrum was al heel lang een wens van mij. Iets riep mij en bleef roepen tot ik in 2017 mijn eerst drum maakte. Van het kiezen van het frame tot het bewerken van het hout en de huid, die twee samenvoegen tot een drum en deze tot leven horen komen. Het was alsof er een lamp aanging. Waar ik mensen en groepen al begeleidde om op creatieve wijze expressie te geven aan zichzelf, was dit de kers op de taart. Alle onderdelen van de reis van ons menszijn kwam ik tegen tijdens het creatieproces: van oproep en weerstand tot ik mijn schat, mijn unieke drum, kon gaan bespelen. Ik had een drum én een transformatie reis gemaakt. Dit wilde ik graag delen met anderen. Zo ben ik met cliënten Souldrums gaan maken en bespelen. Zo kan je jouw unieke geluid delen met de wereld.

Maken versus kopen

Koop toch gewoon een drum hoorde ik in mijn omgeving vaak zeggen. Misschien is het beroepsdeformatie die ik overgehouden heb aan de creatieve therapie opleiding. Ik wilde dat mijn energie in de drum kwam, zodat die ook echt van mij was. Ik wilde het hout voelen, mij verbinden met de dierenhuid die na een leven verder mocht leven via mijn drum. Ik wilde weten waar het dier en het hout vandaan kwamen, hoe het leven was geweest, hier verbinding mee maken. Niet zomaar een drum kopen. Daar is niets mis mee, maar op dat moment was dat niet mijn weg.

Het is niet bij die eerste drum gebleven. Er volgden er nog een paar. Bij verschillende drumbouwers die allemaal een eigen techniek en filosofie hadden. Gaandeweg ben ik het maken van drums gaan integreren met psychosynthese als mijn grondtoon. Souldrums ben ik ze gaan noemen, omdat iedere drum door de maker bezield wordt.

Maken en spelen

Het maken van een drum is een prachtig proces. En dan is de drum gereed om te bespelen. Vanuit de sjamanistische traditie zijn er diverse ritmes die je kunt spelen ter ondersteuning van meditaties, ceremonies, dansrituelen, soulretrieval, etc. Ik leer iedereen altijd twee basisritmes: het vader en het moeder ritme. Als je deze twee ritmes kent, kun je daar eindeloos mee variëren.
De sjamanendrum bespeel je met een stok. Als je net als ik haarloze drum hebt, kun je die ook met je handen bespelen. De techniek is dan iets anders en voor mij een waardevolle aanvulling. De klank gaat dan direct van je handen naar de drum. Op welke manier je ook speelt, het spelen van de drum is als een spiegel waarin je jezelf ziet.

De kracht van de drum

Wetenschappelijk is er veel onderzoek gedaan naar de voordelen van drummen. Het is bloeddruk verlagend, verlicht chronische pijn, vergroot coördinatievermogen, vermindert gevoelens van stress, angst en depressie. Daarbij komt dat een drum makkelijk is mee te nemen, je hebt geen elektriciteit nodig en voor mij belangrijk je kunt er mee dansen.

Samen maken en spelen verrijkt

Als je in een groep samen je drum bouwt ben je zowel verbonden met met jezelf als met de mensen om je heen. Je gaat samen op eigen wijze hetzelfde proces. Hierin help en spiegel je elkaar wat een verrijking is en verdieping geeft. Als je daarna samen drumt ontdek je je eigen ritme en hoe die samenspeelt met die van anderen. En het belangrijkste. Het is ook gewoon heel leuk om te doen.

Met respect voor de natuur

Respectvol omgaan met de natuur is voor mij belangrijk. Ook bij het maken van een drum. Daarom wil ik zeker weten dat het dier niet specifiek gedood is om een drum te worden en  dat het hout komt van iemand die met aandacht de frames gemaakt heeft. Het liefst van een boom van Nederlandse grond. Alles is verbonden. Hoe ik met de natuur om ga, met mijn omgeving, met anderen, de planeet, zo ga ik ook om met mezelf. Daarom gebruiken we in de workshop ronde frames van wilgenhout en dierenhuiden waarvan ik de afkomst weet.
Roberto Assagioli schrijft in zijn boek Psychosynthese het volgende: Psychosynthese is in ontwikkeling een open, levend en vitaal systeem, dat constant ontwikkelt in verbinding met de omgeving. Ik, wij allemaal zijn onderdeel van dit levende systeem en dat werkt door op alle niveaus van het bestaan. Dit mee te nemen in het maken en spelen van de drum is voor mij vanzelfsprekend.

Nieuwsgierig?

Wil je ook een eigen sjamanendrum maken en een aantal ritmes leren spelen. Doe dan mee met de workshop. Deze vindt plaats op donderdagavond 25 mei (19.00 – 21.30 uur), zaterdag 10 juni (10.00 – 17.00 uur) en donderdagmiddag 22 juni (14.00 – 17.00 uur) in Amersfoort. Om voldoende tijd en aandacht te hebben werk ik met kleine groepen. Nieuwsgierig? Kijk op de website voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend