fbpx

Iedereen wil gezien en erkend worden, geaccepteerd in zijn uniekheid. Ook heeft iedereen behoefte aan van belang te zijn en verbinding met anderen.  In het dagelijks leven lijkt dat toch niet altijd even gemakkelijk. Wat was jouw antwoord deze ochtend toen je collega/partner/buurvrouw vroeg hoe het met je ging? Was “goed hoor” misschien je antwoord en ging je direct door waar je mee bezig was? Je reageerde op de automatische piloot zonder echt contact met de ander te maken. Misschien was je je niet eens bewust hoe het op dat moment werkelijk met je ging.  Voelde je je gezien en liet jij jezelf zien? Was er werkelijk – voor hoe kort ook – verbinding tussen jullie? De kans is groot van niet. Dat is jammer, want werkelijk contact – zien en gezien worden – werkt helend.

Helemaal aanwezig zijn

Jaren geleden ontdekte ik tijdens een meditatiecursus hoe bijzonder helend zien en gezien worden is. Ter kennismaking startte we met een oefening in tweetallen. De ene van het tweetal zei: ik ben hier en de andere antwoordde met: Ik zie je. Deze schijnbare eenvoudige oefening maakte mij direct bewust van hoe en of ik hier en nu bewust aanwezig was. Ik mocht de woorden ik ben hier pas uitspreken als ik werkelijk voelde dat ik hier en nu aanwezig was, in contact met mezelf en in verbinding met de ander. Direct schoot er door mijn hoofd: durf ik werkelijk hier te zijn? Met mijn kwaliteiten, talenten, passie, mooie kanten en vooral durf ik hier te zijn met mijn kwetsbare, minder mooie, gekke, onaangepaste en donkere kanten. Het duurde even voor ik werkelijk hardop kon zeggen ik ben hier, helemaal met alles wat er is.

Ik word gezien

Toen volgde de reactie van de ander. Ik zie je. Ik vergeet de ogen van Pieter nooit meer. Ik werd gezien en misschien wel het allerbelangrijkste, geaccepteerd. Ik mocht er zijn, helemaal. Mijn sceptische kant kwam direct omhoog, want was dat wel zo. Meende de ander dit echt of deed die gewoon de oefening zoals gezegd door de trainer. Zo gewend dat de minder mooie kanten er niet mogen zijn, duurde het even voordat ik dit werkelijk kon binnenlaten. Kijkend in de ogen van de ander en nog een keer horen ik zie je hielpen mij daarbij. Mijn hele borstgebied werd warm en mijn ogen waterig. Mijn hele lichaam leek te roepen: ja, je mag er echt helemaal zijn. Een intense, prachtige ervaring.

Herontdekken van je levenskracht

Vanaf jonge leeftijd worden onze minder aangepaste kanten weg gewuifd, door ouders, leraren of familieleden. Dit gebeurt vaak onbewust en meestal met de beste bedoelingen. Zoals afgelopen week een jongetje in de supermarkt door zijn moeder werd toegesproken toen hij alle chips uit het schap in haar karretje legde: Deze kant van jou wil ik nooit meer zien, waar is mijn lieve mannetje. Niks geen onvoorwaardelijke acceptatie en er helemaal mogen zijn. Door dit soort opmerkingen leren we onze minder wenselijke kanten al jong achter te houden. Een ander voorbeeld, veel mensen die bij mij komen voor creatieve therapie beginnen vaak met zeggen: ik kan niet tekenen. Bij doorvragen blijkt dan dat een leraar op de basisschool een opmerking heeft gemaakt die er voor gezorgd heeft dat iemand daarna nooit meer een krijtje heeft aangeraakt. En dat is jammer, want door kanten van jezelf achter te houden, parkeer je ook een deel van je levenslust en levenskracht.

Tijd voor klein zelfonderzoekje

Accepteer je alle delen van jezelf of zijn er een paar waar je liever niet naar kijkt of aan denkt? Welke opmerkingen die je vroeger hoorde hebben nu nog effect op je leven? En hoe maak jij contact met anderen, kijk je iemand aan of liever niet? Geef je iemand een hand of een knuffel en hoe doe je dat dan? Wat vind je fijn en wat niet? Onderzoek eens bij jezelf hoe je contact maakt, met jezelf en met anderen.

Helende werking

Wat heb je ontdekt in je zelfonderzoekje? De helende werking van werkelijk zien en gezien worden kan ontstaan als je weer contact leert maken met alle delen in jezelf, zowel licht als donker. Dan kan de levensenergie weer gaan stromen. Dat is de eerste stap. De volgende stap is werkelijk de ander te zien, met alles wat er is. Zien en gezien worden, als je dit steeds meer gaat leven, dan ga je weer wat ik noem voluit leven.

Ontdek je levenskracht

Wil je ook weer in contact komen met je levensenergie, die weer vrij laten stromen. Dan zijn er verschillende wegen die je zou kunnen volgen. Wil je ontdekken hoe het is om met een groep mensen deze weg te gaan, dan is De Sprong wellicht iets voor jou.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend