fbpx

Het is 20 mei 2021, we kijken met een groep mensen het interview van Edith Eva Eger, de auteur van De keuze en het Geschenk. Na het interview hebben we een intieme uitwisseling hierover. Het raakte me deze avond weer om met een groep gelijkgestemden van gedachten te wisselen over hoe het ons persoonlijk en professioneel raakt. De herkenningen, ons mens zijn, we lopen allemaal onze eigen weg en ook stukjes samen. We zijn ieder uniek en tegelijkertijd zo gelijk.

Het werk

Wat bij mij blijft hangen is het geschenk dat psychosynthese in mijn eigen leven en werk is geweest. Eger vertelt over haar ervaringen en ik herken veel van psychosynthese daarin terug. Het werk wat je te doen hebt als je ervoor kiest om bewust te gaan leven, je trauma’s in de ogen te kijken en de pijn van het verleden te helen. Dan komt de weg vrij om je ware zelf te kunnen zijn. Ik lees tegelijkertijd het boek van de arts Yeomans: Holy fire. Hij beschrijft de vier fasen van het ontwaken van de ziel. Ook hij heeft het over werkelijk worden wie je bent en het werk wat je te doen hebt. Ik kom in een later blog hier nog op terug.

Mijn weg

Ik was meer dan 15 geleden wellicht wat naïef toen ik startte met psychosynthese. Ik zie mezelf nog binnenkomen bij een psychosynthese therapeut met mijn hele concrete vraag over werk en dacht: dit probleem gaan we samen even tackelen. Een jaar later toen ons traject eindigde en ik de opleiding psychosynthese ging volgen vroeg ze mij hiernaar:  “Je dacht volgens mij in het begin hier zijn we in een half jaar wel uit”. Nu en ook toen moest ik lachen: “nee , in 3 maanden.” Na dit eerste jaar wist ik dat als je kiest voor deze weg, je eigenlijk nooit klaar bent. En dat vind ik een geruststellende gedachte. Ik ben op weg en dat is genoeg. Ik hoef geen doelen te bereiken, deadlines te halen, zo werkt het niet.  Het is de weg bewust gaan. Soms met een omweg, soms een stap terug en dan ineens een grote sprong voorwaarts. Ik hoef niets anders te doen dan de weg te blijven volgen en me te verwonderen.

Ontdek jouw veilige plek

In het interview zegt Eger creëer een omgeving waar je je veilig voelt. Dat is zeker van belang, dat weet ik uit eigen ervaring. Of dat nu 1-op-1 is bij een coach of therapeut of in een (opleiding)groep. Een plek waar je elkaar van mens tot mens kunt ontmoeten. Waar geen meetlat is wie de grootste pijn heeft, want pijn is pijn. Een veilige plek geeft ruimte om te kunnen oefenen, te ontdekken en te jezelf ontwikkelen. Het pad samen lopen maakt de weg zo veel rijker. Het Chinese spreekwoord klopt voor mij ook echt: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Ook op weg?

Waag de Sprong en ontdek de rijkdom die psychosynthese jou te bieden heeft. Meer info of inschrijven kan via onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend